Tietoja taustastamme

Menestyvät tuotekonseptit pitävät Pattexin kasvu-uralla

PATTEXIN HISTORIAA

Pattexin valmistaja Henkel on myynyt tavallisia puuliimoja jo vuodesta 1925 lähtien, mutta Pattexin tarina alkaa varsinaisesti liimamarkkinoiden vallankumousvuodesta 1956. Silloin tuotekehittäjämme loivat pitkällisessä yhteistyössä saksalaisten ammattilaisten kanssa ensimmäisen kylmäkovettuvan kontaktiliiman, joka sai nimekseen Pattex. Siihen asti liimat oli pitänyt lämmittää ennen levittämistä, mikä oli riskialtis ja aikaavievä työtapa. Pattex kuunteli ammattilaisten toiveita ja kehitti huoneenlämmössä käytettävän tuotteen – pitävän mutta helppokäyttöisen ja turvallisen ratkaisun.

Ensimmäisenä tuotteen ottivat käyttöön suutarit, ja vuonna 1958 se levisi laajalle myös puusepänteollisuudessa, kun liima tuli tarjolle purkkipakkauksissa.

Hieman myöhemmin, vuonna 1964, Pattex-kontaktiliimaa alettiin pakata myös pieniin 125 gramman putkiloihin, mikä teki siitä kysytyn tuotteen kotitalouksissa ja pienissä korjaustöissä.

Pattexin tuotekehittely ei senkään jälkeen jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan tuote parani entisestään: vuonna 1972 markkinoille tuli ensimmäinen valumaton kontaktiliima, Pattex Compact. Se teki liimasäikeistä historiaa.

Vuonna 1977 Pattex esitteli ensimmäisen erityisesti tee se itse ‑käyttöön tarkoitetun puuliiman, Pattex Puuliima Expressin; puuntyöstön ammattilaiset olivat voineet hyötyä Pattex Puuliimasta jo vuodesta 1959 lähtien. Kaksi vuotta myöhemmin oli seuraavan Pattex-innovaation aika, kun markkinoille tuotiin ensimmäinen vedenkestävä puuliima.

Vuonna 1981 Pattexin liimavalikoima laajeni sellaisille ammattilaisille kuin floristeille tarkoitettujen kuumaliimapistoolien suuntaan.

Seuraavana vuonna, 1982, ensiesittelyssä oli Pattexin ensimmäinen syanoakrylaattipohjainen superliima, pienille pinnoille tarkoitettu pikakorjausliima. Täysin uudenlainen tuote helpotti kotitalouksien elämää huomattavasti.

Vuonna 1989 Pattex toi käyttäjiensä ulottuville seinäkiinnitykseen tarkoitettuja liimoja, joiden välittömän alkukiinnityksen ansiosta esineitä ei tarvinnut enää pidellä seinällä tuntikausia! Uusi rakennusliimojen sukupolvi oli syntynyt.

Vuonna 1994 Pattex laajensi puuliimavalikoimaansa parketti- ja puulattioiden erikoisliimoilla.

Seuraavalla vuosituhannella, vuonna 2001, markkinoille tuli jälleen yksi vallankumouksellinen uutuus: kaksikomponenttinen epoksitäyteaine, jolla voi paitsi liimata kokoon särkyneitä esineitä myös uudistaa ja tiivistää niitä tarvittaessa.

Pattexin seuraava merkittävä innovaatio esiteltiin vuonna 2006, jolloin rakennusliimojen uuden sukupolven myötä tuli mahdolliseksi tarvittaessa myös irrottaa seinälle liimatut kohteet jälkikäteen. Uudet irrotettavat rakennusliimat tulivat saataville sekä kaksipuolisessa asennusteipin että patruunan muodossa.

Vuonna 2007 päivänvalon näki Henkelin patentoimaan FlexTec-tekniikkaan perustuva korjausliima. Lajinsa paras Repair Extreme ‑liima kestää niin iskut kuin lämpötilan ja sääolojen vaihtelut.

Samana vuonna Pattex-tuoteperheeseen syntyi innovatiivinen Ultra Gel, markkinoiden ensimmäinen joustava pikaliima.

Vuonna 2009 Pattex alkoi maakohtaisen aikataulun mukaan tuoda rakennusliimoja myös aloittelevien liimaajien ja harrastajien ulottuville. Uuden No More Nails ‑markkinointikonseptin ansiosta suurelle yleisölle tuli selväksi, että poraaminen ja naulaaminen ovat vanhanaikaisia seinäkiinnitystekniikoita ja liimaaminen nykypäivää.

Vuonna 2010 Pattexin ulkoasu uudistui: uusi logo, iskulause ja pakkausten ulkonäkö nuorensivat ja raikastivat tuotemerkkiä säilyttäen kuitenkin tehokkaan vaikutelman.

Uusi yleisliimojen sukupolvi tuotiin markkinoille vuonna 2011. Henkelin FlexTec-tekniikkaan perustuva liima on markkinoiden suorituskykyisin ja kestävin. Olipa käyttökohteena uuden rakentaminen tai vanhan korjaaminen, liima soveltuu kaikille materiaaleille ja kestää kaikissa olosuhteissa. Se on Euroopan johtavan sertifiointilaitoksen, TÜV:n, hyväksymä.